Ondanks het slechte weer was deze eerste dag een topdag!

Op dit eigenste moment komt de regen met bakken uit de hemel gevallen, but who cares? Met meer dan 40.000 bezoekers op de weide was het vandaag niet meer zo stil in de Stille Kempen! All heavy metal, all the mother fucking time: zo kunnen we deze eerste festivaldag het best beschrijven.
Iemand moet het doen: de festiviteiten aftrappen. Waarom daarvoor dan geen 4 prompte Zweedse schonen aanduiden. Crucified Barbara was dan ook geknipt om onder een druilende hemel het publiek klaar te stomen voor een 72-uur durende party. Met de boezems fier vooruit speelden ze niet alleen hun lichamelijke maar ook muzikale troeven optimaal uit. Een openingsschot dat helemaal in de roos was! 

Door een ongelukkige speling van het lot (lees: het Duitse en Belgische verkeer werkte nog maar eens niet mee) zag Soulfly zich genoodzaakt hun optreden te verplaatsen naar later op de avond. De heren en dame van Coal Chamber waren zo vriendelijk om te willen wisselen van stek. Dat de passage van Coal Chamber meer was dan de zoveelste reünie hadden we voor een groot stuk ook te danken aan de nog steeds verrassende geluiden die Meegs Rascon uit zijn gitaren tovert. Ook al pakte de band destijds uit met nogal wat gothicelementen, de nu metal die Coal Chamber op de mainstage liet horen klonk allesbehalve donker en zette een waar metalfeestje in gang.

Wie gekomen was om moord, bloed en verderf te zien kreeg met Mayhem wel wat ‘ie verwachtte. Van meet af aan was duidelijk dat dit geen show voor pussies zou zijn. Het Noorse Mayhem staat voor gecontroleerde chaos, maar anno 2013 spelen ze wel strakker dan ooit. Zeker vanwege de vocale expressie van de Hongaarse reus Attila Csihar waren ze ongetwijfeld de meest extreme band van vandaag. Die man is geen mens, maar een ontketende demon! Wellicht daarom liet hij zijn geliefkoosde knuffelschedel geen moment los…

Als er één band is die verstand heeft van feestjes bouwen dan is dat ontegensprekelijk Korpiklaani. De Finse pretmachine pakte traditiegetrouw uit met een resem dronkemansliederen – songtitels als “Vodka”, “Beer Beer” en “Wooden Pints” zeggen genoeg – en pakten moeiteloos een afgeladen volle Marquee I in met hun eigenzinnige mix van Finse humppa met aanstekelijke metal. Mythische verhalen, de natuur en vooral heel veel feesten: Korpiklaani wist het alweer perfect te integreren in een stomende set die geen seconde verveelt en de tapkranen op volle toeren liet draaien. 

Een portie onvervalste heavy metal waarbij ridders, draken en andere middeleeuwse toestanden heroïsch voorbij komen fietsen. Dat kregen we door Grave Digger voor de voeten geworpen. Op zo een momenten zie je hoe veel ervaring dergelijke rotten in het vak wel niet hebben. Los van het feit of je dit nu graag hoort of niet kan je niet anders dan concluderen dat er hier enkele ferme klasbakken aan het werk zijn. 

Nu op het hoofdpodium: the King of Graspop: Dee Snider en z’n gevolg: een feestje van je welste met Twisted Sister!

EVERY DAY ROCK’N ROLL op Graspop Metal Meeting! Meer van dat morgen met Within Temptation, Down, Agnostic Front, Iced Earth, Saxon, Slipknot, en nog meer!
Tags: