Scream for me Graspop! Scream for me!

De laatste festivaldag start onder een veelbelovende hemel. Het Belgische King Hiss geeft de aftrap en toont meteen mooi aan dat er wel degelijk plaats is voor een nieuwe lichting Belgische acts op Graspop Metal Meeting. De band brengt fraaie stoner rock met vette grooves die zich ongelooflijk goed leent voor een groot publiek. Op het hoofdpodium staat op datzelfde moment een band die de volle zegen krijgt van opper-Maiden Steve Harris: Voodoo Six. De heren mokerden er lustig op los en toonden duidelijk dat ze wat in hun mars hebben. Traditionele hardrock met een knipoog naar onder meer Iron Maiden en UFO.De prijs voor de ruigste set van het weekend zou misschien wel kunnen gaan naar de jonge mannen van het Australische Parkway Drive. Ze kregen de eer op het hoofdpodium te spelen en dat deden ze met verve.
Karma To Burn annuleerde een show in Rome om in Dessel te kunnen spelen. De band wordt in stonerkringen als een van de vaandeldragers van het genre beschouwd. Die status werd in een meer dan goed gevulde Metal Dome moeiteloos bevestigd met een uitstekende set.

Voormalig Pantera-drummer Vinnie Paul had nog iets goed te maken nadat hij vorig jaar met zijn Hellyeah afhaakte. Vandaag zag hij dan ook wat hij gemist had. Vol overgave knalde de band de laatste slaapdronken dromen weg. Frontman Chad Grey schreeuwde ‘Drink Drank Drunk’. En dat was net waar het publiek zin in had. Een Texaans feestje die nadien de rush op de heerlijk geurende BBQ-stand alleen maar deed vergroten. Het feit dat de zon ondertussen ook heerlijk straalde deed de weide helemaal opfleuren.

Het Noorse God Seed ontstond na de opsplitsing van Gorgoroth, één van de vaste waarden van de Noorse black metal. Van zodra Gaahl opkwam, hing er plots een ijskoude wolk over de Marquee. Wat een angstaanjagende uitstraling ... Ze brachten veruit de beste black metal performance van het weekend. Met de psychedelische keyboards erbij zorgden ze overigens voor een onverwachte invalshoek in het genre.

Is dat Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten? Nope, het is Papa Emeritus II en zijn Nameless Ghouls! Er hangt een enorme hype rond Ghost en dat is niet in het minst vanwege de geheimzinnigheid rond hun identiteit. Hun theatrale show staat echter garant voor festivalentertainment. De muzikanten opereren in zwarte pijen en pestmaskers, terwijl de frontman als een Paus des Duivels rondwaart. Dat vertoon dient echter niet om muzikale gebreken te verhullen, want de occulte vintage hard rock met een knipoog naar Black Sabbath, Blue Oÿster Cult en Mercyful Fate staat als een huis. Omringd door zijn muzikanten blijft het echter Papa Emeritus II die centraal staat en met zijn etherische zang en een vleugje tongue-in-cheek humor het publiek bespeelt. Knap voor een band met amper twee platen uit, want de hele Marquee zat afgeladen en genoot met volle teugen.

‘Heb ik jullie onlangs niet nog al eens gezien?’ Dat was het eerste wat Corey Taylor vroeg aan de ontelbaar veel mensen voor de Mainstage. Na de glansprestatie van gisteren met Slipknot stond hij amper 24 uur later opnieuw het allerbeste van zichzelf te geven. Deze keer trad hij aan met zijn vrienden van Stone Sour. Het optreden werd smullen van begin tot einde, waarbij vooral Taylor liet zien dat hij zoveel meer in zijn mars heeft dan enkel brullen. ‘Een supertalent dat ondersteunt wordt door rasmuzikanten’ moet zowat de meest passende omschrijving zijn voor het Stone Sour dat we vandaag aan het werk zagen.

Na vijf jaar keerde Iron Maiden eindelijk terug naar het festival waar ze echt thuis horen. Onder een stralende hemel speelden ze voor een stampvolle weide. Centraal stond het album 7th son of a 7th son. Niet minder dan drie verschillende Eddies traden aan en de band speelde een strakke set die bol stond van de klassiekers. Ze kregen de handjes vlot op elkaar zoals we van hen gewend zijn.

Al jaren hoopte de organisatie op een plekje voor King Diamond op de affiche. Helaas liet de gezondheidstoestand van de brave man dat niet toe. Na enkele losse shows vorig jaar trekt King nu volop de kaart van de grote zomer festivals en daarbij mag en kan Graspop Metal Meeting niet ontbreken. King Diamond kan in volle glorie en met een full show het festival in stijl afsluiten. ‘No Presents for X-mas’? Who cares, dit is Kerstmis, Nieuwjaar en Pasen tegelijk!

Tags: