Belgen bijten de spits af op 20e Graspop Metal Meeting

Onder goedkeurend oog van een door wolken geplaagde zon stonden duizenden ongeduldigaards kort na de middag te trappelen om hun combiticket in te ruilen voor een bandje, tenten uit te spreiden (of smijten, zoals dat tegenwoordig gaat) op de camping, en vol goesting te beginnen aan een weekend vol muzikaal genot, bier en vertier.

Klokslag vier uur verwelkomden de trouwe huispresentatoren iedereen die toen al was afgezakt naar de half geopende weide. Hell City mocht het festival officieel aftrappen op de Jupiler Stage. De relatief jonge Limburgse band, geleid door frontvrouw Michelle, bracht een mooie blend van heavy metal en hard rock. Overtuigend, maar helaas (nog) niet voor groot publiek. Ondertussen begon het volk stilletjes aan binnen te stromen in de Metal Dome voor de Redbull Bedroom Jam. Powerstroke mocht als eerste van de drie winnaars het beste van zichzelf geven. Het mag gezegd zijn, deze hardcorethrashers uit Meetjesland stonden strak en brachten stevige riffs. Met een strot om U tegen te zeggen, bewees de frontman dat het menens was. De eerste moshpit van Graspop Metal Meeting 2015 liet dan ook niet lang op zich wachten! De volgende op het programma was Your Highness. Dit Antwerpse quintet bewijst dat sludge en stoner allesbehalve uitgestorven zijn in ons Belgenlandje. De kwaliteit droop van het podium, alleen zorgde het vroege uur ongetwijfeld voor de relatief magere opkomst. Terug naar de talentenjacht van Redbull. Daar mocht Age Of Torment zich bewijzen. Vurig, intens en furieus, zo kunnen we hun passage het best beschrijven. Deze heren wisten hun publiek te betoveren met een duistere mix van death, thrash, en black metal, waar een snufje moderne hardcore aan werd toegevoegd. Bij deze: de vloer van de Metal Dome is volledig pitbestendig.

Bij valavond mocht Oceans Of Sadness aantreden voor een unieke reünie. Ondanks hun lange stilte, bewezen de Kempenaars dat ze maar wat goed weten wat optreden is. Brulboei Tijs liet de kans niet liggen om de draak te steken met Dave ‘Break a leg’ Grohl. Met een gebroken rib gaf hij het beste van zichzelf. “Ik ben geen mietje”, luidt het besluit. De derde winnaar van de Redbull Bedroom Jam, Wolves Scream, was next in line. De Belgische post-harcoreformatie wist al snel de veeltallige Graspoppers mee te krijgen en had zelf een gloednieuw nummer in petto. Met Bliksem paraat op de Jupiler Stage, was het vervolgens tijd voor een stevig staaltje thrash. De massa liet zich met plezier meeslepen door leading lady Peggy. Ze zeggen dat bliksem nooit twee keer op de zelfde plaats inslaat, maar voor Graspop Metal Meeting maakte deze gezellige bende maar wat graag een uitzondering.

En toen was het tijd voor wat theatraliteit. Obscure steltenlopers baanden zich een weg door de veelal met verstomming geslagen festivalgangers. Met uitgespreide, duistere vleugels probeerden ze zoveel mogelijk mensen mee te lokken naar de Metal Dome, waar Skully, hét GMM-icoon, een nostalgische trip doorheen de voorbije negentien edities aankondigde. Met knappe livebeelden op de achtergrond stonden vier uur muziek klaar voor al wie tot in de vroege uurtjes wou doorzakken. Ook in de Marquee bleef het niet stil. Fans van Dio, Pantera, Iron Maiden en Metallica konden achterenvolgens genieten van een overtuigend eerbetoon aan deze metalhelden. Goed gestart!