Geen bal te zien op GMM 2014?

Gans de wereld is momenteel helemaal in de ban van koning voetbal. De vierjaarlijkse hoogmis van het spelletje tracht in Brazilië te onderzoeken wie er zich weldra als wereldkampioen zal mogen kronen.

Voetbal is voor velen de belangrijkste bijzaak in het leven en dat hebben we geweten. Gelukkig hoeven de metalliefhebbers zo lang niet te wachten. Hun WK voltrekt zich immers om de 12 maanden in Dessel. Ja hoor, het is weer tijd voor de Graspop Metal Meeting en daar zal ook in 2014 de bal rond zijn.

Voor het eerst sinds mensenheugenis, 2002 om juist te zijn, staan onze eigenste Rode Duivels weer op het groene WK-gras. Dat moet gevierd worden en ook in de Kempen rollen ze daarvoor graag de groene loper uit. Na drie dagen nog een afterparty houden is voor heel wat liefhebbers van het zwaardere muziekgenre echt te veel van het goede. Een vooraf feestje langs de andere kant, daar zeggen we geen neen tegen. Zeker niet als dat helemaal Belgisch kleurt.

Naast jong talent in de Metaldome, die daar dankzij Red Bull van jetje kunnen geven, wordt de Jupiler Stage meer dan gepast boven de doopvont gehouden. Jonge beloftevolle midenvelders als Dyscordia en Evil Invaders flankeren er de potige veteranen van Ostrogoth. Daar komt geen spits doorheen. Nu onze Rode Duivels met zekerheid doorstoten naar de 2de ronde daar in Brazilië, gaan er hier ten lande al stemmen op een heuse esplanade aan het nationale elftal te linken dus wie beter dan Diablo Blvd kan er voor zorgen dat die ballen daadwerkelijk tegen die Zuid-Koreaanse netten gaan om alles nog meer luister bij te zetten.

De dag erna gaan we helemaal los. Winst of niet, een feestroes zal worden weggespoeld. En ook dit jaar prijken er minstens evenveel nationaliteiten op de GMM-affiche als daar in Brazilië. Het oer Britse The Treatment trap af daar waar op donderdag al het epicentrum van de pre-festiviteiten lag. Ondertussen meren er ook al een stel piraten uit Australië aan die in de hoofd poule het feest in gang te steken. Dat die laatste twee landen ondertussen hun koffers al mogen pakken in het land van de Samba zijn ze ondertussen al vergeten. Een Puertoricaan in de figuur van Jeff Scott Soto zal al eveneens voor een heel vroege verrassing zorgen met zijn hemelse stem.

Daarna komen we echt op kruissnelheid en krijgen we een pleiade aan sterren van ondermeer subtiele verdedigers uit Zuid Afrika met Seether en een afschrikkend middenveld dat kleur krijgt dankzij het Zweedse Ghost. Het echte sambavoetbal mag ook niet ontbreken en daar zorgen de Brazilianen van Sepultura gewoon zelf voor, ook al staan de hoofd- en hulpcoach, die luisteren naar de naam Cavalera, al lang niet meer op de loonlijst. Maar ook voetbaldwergen kunnen groots uitpakken. Zoals het immer neutrale Zwitserland dat iedereen allicht een niet te onderschatte dreun zal verkopen met Triptykon. De kater die ze opliepen tegen Frankrijk zal plotsklaps doorgespoeld zijn. Uiteraard volgt er ook wel ergens een sliding die niet door de beugel kan en waarvoor elk normaal scheidsrechter rood zou trekken. Het Zweedse Watain is dan allicht met stip kandidaat maar wie zal het aandurven met zo een joelende massa die juist krijgen waar ze voor komen.

Of onze Poolse vrienden van Behemoth, die het net als de Rode Duivels, onlangs nog aan de stok hadden met een stel Russen zijn kaarten-kandidaat. Gelukkig is er tijd zat om de boel te sussen met een beetje showvoetbal van Amerikaanse bodem. Daar zorgen zowel Steel Panther, die allicht flirten met een geel kartonnetje, en afsluiter Avenged Sevenfold, die zeker vuurwerk in stelling zullen brengen, wel voor. Spelers die niet in de basis staan durven al eens mopperen dat ze niet mogen deelnemen maar bankzitter Primal Fear weet dat ook dat belangrijk is. Zij mogen trouwens invallen omdat Lynch Mob geblesseerd forfait diende te geven. Met Doro en Huntress wordt ook het vrouwenspel niet vergeten en wie weet worden er deze keer eindelijk eens truitjes gewisseld.

Meer van dat de dag erna. En deze keer met Europese eersteklassers. Vooral uit Frankrijk kijken we uit naar de prestaties van Dagoba en Gojira. Zij nemen trouwens Powerwolf in de tang die met een Roemeense aanvoerder zeker van plan zijn hun vel duur te verkopen. Uiteraard kan er geen tornooi voorbij gaan zonder een streepje oranje en daarvoor zorgen de kloeke heren van Legion Of The Damned wel. Een land dat we echter niet zo kennen als voetbalnatie is Canada. Zij sturen Skillet op ons af en die zouden wel eens voor de verrassing van het weekend kunnen zorgen met hun heel subtiele en verzorgde act. Uiteraard ontbreken vandaag ook de legenden niet in de vorm van Wasp en Carcass. Zij leggen de lat zonder meer hoog voor de nieuwere garde uit de VS zoals Trivium en Alter Bridge allicht zullen merken. Afsluiten kunnen we na een partijtje Limp Bizkit, dat redelijk dicht bij strandvoetbal aanleunt, met een stevige brok Danish Dyanmite in de vorm van Volbeat. We mogen echter niet vergeten dat ook provinciaal niveau vertegenwoordigd is met Amenra en Walls Of Jericho. En geloof ons maar, in de laagste regionen valt ook altijd iets te beleven en dat meestal bijzonder intens.

Op de slotdag is het dan echt aan de veteranen. Powerman 5000 mag als bandnaam wel niet klinken als een klok, toch draaien zij al sinds vorige eeuw mee. Iets wat ook gezegd kan worden van Black Label Society, al zou het kunnen dat de frontman dacht dat het hier om het WK darts ging. Daarna wordt het pingpongen tussen Anthrax en het jeugdige enthousiasme van Bring Me The Horizon om vervolgens te hopen dat zowel Alice in Chains als Soundgarden hun thuisklimaat uit Seattle niet meebrengen want dan wordt de hemel druilerig. Al kan een voetbalmatch dan ook wel episch uitdraaien. Daar zullen Rob Zombie en zijn kornuiten allicht hun steentje toe bijdragen. De apotheose komt er finaal in de gedaante van Black Sabbath. Een soort van Jean-Marie Pfaff in de muziek. Wedstrijden spelen doen ze niet meer in competitieverband maar een rondje penalty’s trappen, daar zeggen ze geen financieel lucratief neen tegen. Dat doen ze trouwens bijzonder efficiënt en na dat alles is het tijd voor vuurwerk. In de vorm van een verrassing. Ozzy die de cup onthoofd? Of De Haan die kraait voor alles weer een jaartje voorbij is? Dat alles en nog veel meer dit weekend in Dessel.

Tekst door Stef Maes

Tags: ,