Graspop Metal Meeting 2015 in een notendop

DSCN3691

Nog een nachtje ongeduldig wegdromen en alle wegen leiden weer naar Dessel voor een goedgevuld weekend vol zware metalen, keiharde nekspiertraining, smakelijke pinten en gezapige afterparties. De twintigste editie van Graspop Metal Meeting wordt stevig ingezet met talent van eigen bodem.

Hell City mag de spits afbijten op de Jupiler Stage, gevolgd door Your Highness, een eenmalige reünie van Oceans of Sadness en Bliksem. Tussendoor staat in de Metal Dome de vierde jaargang van de Redbull Bedroom Jam op het programma. Vanaf 21 uur schotelen we jou een mooi rijtje tribute bands voor. Met Diolegacy, The Art of Pantera, Up The Irons en Present Danger is er voor iedereen wat wils. Ondertussen lokt een sfeervol staaltje straattheater je (terug) mee naar de metal dome voor een nostalgische terugblik op twee decennia GMM. Geen betere manier om deze - ongetwijfeld onvergetelijke - jubileumeditie in stijl af te trappen. Of wat dacht je van een prachtig zicht op de festivalweide vanop ons reuzenrad? Haal zeker ook je milieuvriendelijke zelf boven, zamel twintig flesjes en/of bekertjes in en waag je kans met het vissen van de Ducks of Trash, zwarte metaleendjes waar je toffe GMM-gadgets (plectrums, portefeuilles, patches, …) mee kan winnen, een backstage tour of een uniek bezoek aan de splinternieuwe Sky Deck, van waarop je een waanzinnige blik op de hoofdpodia kan werpen.Gewoon doen!

P1020205

Tentplakkers hebben het vrijdagvoormiddag aan het verkeerde eind. Met het Belgische King Hiss, a.k.a het bastaardkind van Mastodon en Kyuss, word je in de Metal Dome meteen goed wakkergeschud. Mainstage 2 wordt ondertussen speelterrein voor The Dead Daisies, een indrukwekkend muziekcollectief vol topmuzikanten die hun strepen verdiend hebben bij bands als The Rolling Stones, Guns N' Roses en The Psychedelic Furs. Ze staan voor het eerst op de affiche en beloven je een lekkere portie rock-'n-roll. Vrijdag passeren trouwens nog enkele bands die nooit eerder op de GMM-podia mochten pronken, waaronder het sfeervolle Avatarium, hardrockband Thunder, black metal superband Sarke en de 'Cop Killers' van Body Count. Voor een akoestisch tussendoortje kan je terecht in het Classic Rock Cafe. Wie zijn dorst wil laven, is niet beperkt tot frisdrank of een pint. In de Wine & Cava Bar en de Belgian Beer Bar bieden we smakelijke alternatieven aan. Honger kan je stillen aan de traditionele eetkraampjes of in het restaurant in de Metal Plaza, waar je dagelijks tussen 8 en 11 uur kan ontbijten, en vanaf 11.30 uur friet met stoofvlees, kip met rijst, vol-au-vent en andere lekkere warme schotels kan verorberen. Wie zijn tanden liever in een vlezige hamburger zet, kan terecht in de Burger Pit voor een Giant GMM of Spicy Skully. De vegetariërs worden zeker niet uit het oog verloren. In de veggie corner worden fruit, vegetarische pasta’s , wraps met groenten, panini’s aangeboden. Omdat het af en toe gerust wat decadenter mag zijn, kan je in een kraampje naast de Marquee ook oesters slurpen. Nog even de muzikale hoogtepunten op vrijdagavond op een rij. De Marquee wordt afgesloten door My Dying Bride, die met hun negende bezoek aan Graspop Metal Meeting vast, maar zeker niet minder kwalitatief meubilair zijn geworden. Op Mainstage 1 en 2 schotelen we jou achtereenvolgens nog Slash, In Flames, Kiss en Marilyn Manson voor. Doorzakkers kunnen daarna traditiegetrouw uitbollen in de Metal Dome.

Wie zaterdag ontwaakt om te beseffen dat hij al door zijn voorraad drank is gevlogen, kan gebruik maken van de gratis shuttlebussen naar centrum Dessel voor een winkelsessie in de lokale supermarkten. Let op: er is geen Carrefour meer aanwezig op de camping. Aan het servicepunt kan je wel grote flessen water (niet gekoeld), slaapzakken, handdoeken en andere handigheden kopen. Initiatief Tenten&Zo staat paraat met maandverband, condooms (safety first!) en wegwerpbarbecues. Van wegwerpen gesproken...Motivatie nodig om flink te recycleren? Breng een volle vuilzak naar het ophaalpunt en krijg een kaartje voor de Ducks of Trash in ruil voor je groene daad. Hiermee kan je zoals gezegd toffe GMM-gadgets, een backstage tour en toegang tot de Sky Deck winnen, maar ook een ticket voor de fast lane tijdens de signeersessies aan de Rock Tribune-stand. Minder aanschuiven = meer tijd om nieuwe bands te ontdekken. Want ook op zaterdag treden een resem groepen aan die nooit eerder op de affiche stonden. Zo brengt het Franse Alcest je gegarandeerd in hogere sferen, zorgt Danko Jones voor pure, oprechte hardrock en kan je bij Five Finger Death Punch terecht voor loeiharde, onversneden Nu metal. Verder debuteert ook het Britse rockkwartet Lower than Atlantis, net als het exotische Orphaned Land, black jazzband Shining en de progressieve pletwals The Ocean. Wil je even op adem komen of je Facebook-wall even checken, vlei jezelf dan neer op het overdekte terras op de festivalweide voor gratis wifi. Ook de restauranttent in de Metal Plaza doet dienst als wifi-zone. Dreigt je gsm het te begeven? Loop dan langs bij Proximus om een oplader in te palmen of een oplaadstick te huren. Voor de vergeetachtigen onder ons zijn er de kiosken, waar je oordoppen, aanstekers, zonnemelk en regenbescherming kopen met cash geld. Wie geen gebruik maakt van de interactieve GMM-app kan hier ook terecht voor onze festivalgids. Terug naar de muziek. Op zaterdagavond zetten Arch Enemy en At The Gates de Marquee in vuur en vlam. Main Stage 2 krijgt met Judas Priest en Alice Cooper de oude, maar schijnbaar onverslijtbare zakken over de vloer, terwijl op Main Stage 1 Korn en headliner Slipknot worden losgelaten. Voor de afterparty, één adres: de Metal Dome.

En dan is het alweer tijd voor de laatste festivaldag. Zondag zou misschien wel eens zonnig kunnen worden. Vergeet dus zeker niet van je op tijd in te smeren. Wie zelf geen zonnecrème heeft, en zijn laatste euro's er liever niet aan uitgeeft, kan terecht aan de infostand. Krijg je toch een stevige slag van zon of zit je met een ander mankement? Laat je dan verzorgen door het toegewijde team van het Rode Kruis. De hulpposten herken je aan de rode vlag. Met bands als Motörhead, Cradle of Filth en Scorpions op kop, belooft deze jubileumeditie heerlijk nostaligsch te eindigen. Uiteraard valt er nog meer te beleven dan deze drie klassiekers. Tussen de nieuwkomers op Graspop staan in de loop van zondag onder meer de paganisten van Equilibrium, de Nieuw-Zeelandse moderne metalheads van Like A Storm en de bombastische blend van symfonische black en death metal van Septicflesh op het programma. Voor de jeugd (of de jeugdigen van geest) zijn Parkway Drive, Papa Roach en Within Temptation van de partij, terwijl Amorphis in de Marquee voor diepgewortelde sfeer zorgt. Na de kers op de taart, Faith No More, gaan we eruit met spetterend vuurwerk en een laatste doorzaksessie in de Metal Dome.

See you soon! (tekst door Lynn Formesyn)

Tags: ,