Een sterke opener

Klokslag vier uur werden de poorten naar de 'half geopende' Graspop weide geopend. Onmiddellijk werden we verwelkomd door de geur van ietwat verbrande barbecue, de openingsspeech van onze huispresentatoren en het optreden van de eerste band op het Jupiler podium: Hell City. Deze relatief jonge Limburgse band deed het podium rood-zwart kleuren en de bandleden speelden goed op elkaar in. Ook de frontdame Michelle bleek over een paar ijzersterke stembanden te beschikken. Voor het podium bleef de opkomst echter pover, maar de aanwezigen gingen duidelijk mee in wat er gebeurde. Mooi begin van deze verjaardagseditie.

Powerstroke, a.k.a. ‘The Belgian Steamroll’, mocht als eerste van de drie Red Bull Bedroom Jam winnaars het beste van zichzelf geven in de Metal Dome. En het mag gezegd zijn, het was een stevige aftrap! Deze hardcorethrashers uit het Meetjesland gaan al mee van in 2007, en de strakheid die ze in die jaren opgebouwd hebben viel duidelijk te merken. Stevige riffs en een strot om U tegen te zeggen lieten zien dat het menens was. Ook het publiek had er wel zin in. Want de Metal Dome stroomde geleidelijk aan vol, liet zich de muziek van Powerstroke meer dan smaken en de eerste moshpit van Graspop Metal Meeting 2015 liet dan ook niet lang op zich wachten!

Your Highness moet zowat het Antwerpse antwoord zijn op de West-Vlaamse stoner band, King Hiss, welke dit weekend ook geprogrammeerd staat. De gasten toonden dat ze al heel wat podiumervaring hebben maar ook zij slaagden er niet in het grote publiek te lokken. Het vroege uur moet gewoonweg aan de oorzaak hiervan gelegen hebben.

Vurig, intens, furieus… zo kunnen we de passage van Age Of Torment het best beschrijven. Deze heren wisten hun publiek te betoveren met een duistere mix van death-, thrash, en blackmetal met een snufje moderne hardcore en een kwaadaardig aura waar Satan hemzelf het ‘ok√©’ gebaar bij zou geven. En ook nu bleek dat de vloer van de Metal Dome volledig pitbestendig is!

Het is even stil geweest rond Oceans Of Sadness, de metalband uit de Kempen, maar bij valavond was het hun beurt om de Graspoppers te entertainen en zij slaagden hierin glansrijk: de ruimte voor het podium was mooi vol gelopen en het publiek genoot met volle teugen. Het werd wel moeilijk om alles te aanschouwen zonder zonnebril met die laagstaande zon, maar we konden nog net het airdrumtalent van brulboei Tijs aanschouwen. Mooi extraatje als je het ons vraagt, want bovendien bleek de zanger een gebroken rib te hebben. Hij was "geen mietje zoals Dave Grohl".

De laatste van de 3 ‘chosen ones’ van de Red Bull Bedroom Jam die de Metal Dome in vuur in vlam mocht zetten was Wolves Scream. Best wel geen makkelijke taak, na de glorieuze terugkeer van Oceans Of Sadness op de Jupiler Stage vlak ervoor. Maar ze lieten het zich niet aan hun hart komen en staken gewoon een tandje bij op vlak van brutale agressie. De Belgische postharcoreformatie wist al snel de veeltallige Graspoppers mee te krijgen en ze hadden zelf een gloednieuw nummer in petto, een primeur voor Graspop Metal Meeting 2015!

Laatste nationale trots op ons nationaal biertjespodium was het Antwerpse Bliksem. Voor hen was het grasveld zo goed als 'sold out' en het publiek ging volledig mee in het thrash metalverhaal. Mooi vingerwerk van de gitaristen trouwens. Enkele weken geleden was de bliksem nog ingeslagen op Rock Am Ring, maar ook op Graspop Metal Meeting zorgde Bliksem voor het nodige spektakel. Knap werk!

Intussen opende tributeband Dio Legacy de Marquee, terwijl in de Metal Dome het Graspopjubileum werd gevierd met een speciale show met griezelige steltlopers, gevolgd door een knallende dj-set. In de Marquee herinnerde het Nederlandse The Art of Pantera (met Marcel Coenen op gitaar) eraan hoe hard Pantera gemist wordt, terwijl Up the Irons Graspop tot ver buiten de Marquee liet meekwelen met klassiekers als 'Number of the Beast', 'The Trooper' en 'Powerslave'. En Present Danger moet nog komen. Als deze opwarmavond een indicator is voor het echte weekend, dan wordt dit een editie om nooit te vergeten.

Ter herinnering aan Michael Konovaloff van Hell City

Tekst door Niels Desmedt, Nick Tronckoe & Steven Alen

Tags: ,